შაბათი, აპრილი 19, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარიბლოგირომელი თევზი უნდა მივირთვათ გაზაფხული- ზაფხულის პერიოდში

რომელი თევზი უნდა მივირთვათ გაზაფხული- ზაფხულის პერიოდში

გაზაფხული და ზა­ფხუ­ლი არა მხო­ლოდ დას­ვე­ნე­ბის და მოგ­ზა­უ­რო­ბის დროა, არა­მედ ახა­ლი, გემ­რი­ე­ლი და ჯან­სა­ღი თევ­ზის სე­ზო­ნიც.

ამ პე­რი­ოდ­ში თევ­ზი გან­სა­კუთ­რე­ბით მდი­და­რია ვი­ტა­მი­ნე­ბით, მი­ნე­რა­ლე­ბი­თა და სხვა სა­სარ­გებ­ლო ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბით, რომ­ლე­ბიც აუ­ცი­ლე­ბე­ლია ჩვე­ნი ორ­გა­ნიზ­მის­თვის ხან­გრძლი­ვი ზამ­თრის შემ­დეგ.

რა სარ­გებ­ლო­ბა მო­აქვს თევ­ზის ჭა­მას გა­ზა­ფხულ­სა და ზა­ფხულ­ში?

თევზი მდი­და­რია A, D, E, B12 ვი­ტა­მი­ნე­ბით, ასე­ვე კალ­ცი­უ­მით, ფოს­ფო­რით, სე­ლე­ნით და სხვა მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი მიკ­რო­ე­ლე­მენ­ტე­ბით. ეს პრო­დუქ­ტი ად­ვი­ლად ასათ­ვი­სე­ბე­ლი ცი­ლის წყა­როა. თევ­ზის შე­მად­გენ­ლო­ბა­ში შე­მა­ვა­ლი ცილა ად­ვი­ლად შე­ი­წო­ვე­ბა ორ­გა­ნიზ­მის მიერ და შე­სა­ნიშ­ნა­ვი სამ­შე­ნებ­ლო მა­სა­ლაა კუნ­თე­ბის­თვის.

თევზი მდი­და­რია ომე­გა-3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბით, რომ­ლე­ბიც აუ­ცი­ლე­ბე­ლია ჯან­სა­ღი გუ­ლის, ტვი­ნის, სის­ხლძარ­ღვე­ბი­სა და მხედ­ვე­ლო­ბის­თვის. თევ­ზის უმე­ტე­სო­ბა და­ბალ­კა­ლო­რი­უ­ლია, რაც მათ იდე­ა­ლურს ხდის მათ­თვის, ვინც აკონ­ტრო­ლებს სა­კუ­თარ წო­ნას.

რომელი თევზი უნდა მივირთვათ გაზაფხული- ზაფხულის პერიოდში | შენი სუფრა

რომელი თევ­ზი უნდა შე­ი­ტა­ნოთ რა­ცი­ონ­ში გა­ზა­ფხულ­სა და ზა­ფხულ­ში?

ცხიმიანი თევ­ზი: ორა­გუ­ლი, კალ­მა­ხი, სკუმბრია, ქა­შა­ყი – ამ ტი­პის თევ­ზი მდი­და­რია ომე­გა-3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბით და სხვა სა­სარ­გებ­ლო ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბით.

 

თეთ­რი თევ­ზი: ვირ­თევ­ზა, ხეკი, მინ­ტაი, მო­ი­ვა – ამ ტი­პის თევ­ზი და­ბალ­კა­ლო­რი­უ­ლია და მდი­და­რია ცი­ლე­ბით.

 

მდი­ნა­რის თევ­ზი: ლოქო, ქორ­ჭი­ლა, კა­პარ­ჭი­ნა, კობ­რი – ამ ტი­პის თევ­ზი ხელ­მი­საწ­ვდო­მია და ასე­ვე მდი­და­რია საკ­ვე­ბი ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბით.

ორაგული: ეს ცხი­მო­ვა­ნი თევ­ზი მდი­და­რია ომე­გა -3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბით, რომ­ლე­ბიც მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია გუ­ლი­სა და ტვი­ნის ჯან­მრთე­ლო­ბის­თვის. ის ასე­ვე არის ცი­ლის, D ვი­ტა­მი­ნის და სე­ლე­ნის კარ­გი წყა­რო.

კალმახი: არა მხო­ლოდ გემ­რი­ე­ლი, არა­მედ წარ­მო­უდ­გენ­ლად ჯან­სა­ღი თევ­ზია. ის მდი­და­რია ცი­ლე­ბით, ორ­გა­ნიზ­მის­თვის ად­ვი­ლად ასათ­ვი­სე­ბე­ლი, B და D ვი­ტა­მი­ნე­ბით, ასე­ვე სე­ლე­ნით, ფოს­ფო­რი­თა და ომე­გა-3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბით. ამის წყა­ლო­ბით, კალ­მა­ხი ხელს უწყობს ძვლე­ბი­სა და კბი­ლე­ბის გაძ­ლი­ე­რე­ბას.

სკუმბრია: ომეგა 3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბის, ასე­ვე ვი­ტა­მი­ნი B12, სე­ლე­ნი და ფოს­ფო­რის კი­დევ ერთი შე­სა­ნიშ­ნა­ვი წყა­რო. სკუმბრია ხელს უწყობს ტვი­ნის, გუ­ლის და ნერ­ვუ­ლი სის­ტე­მის ფუნ­ქცი­ო­ნი­რე­ბის გა­უმ­ჯო­ბე­სე­ბას.

გაზაფხულსა და ზა­ფხულ­ში ახა­ლი თევ­ზის მირ­თმე­ვით თქვენ არა მხო­ლოდ ისი­ა­მოვ­ნებთ მისი გე­მო­თი, არა­მედ იზ­რუ­ნებთ თქვენს ჯან­მრთე­ლო­ბა­ზეც!

READ  გიორგი ფხაკაძის საიდუმლო, პანდემიური დაბადების დღე და საფრანგეთის საჩუქარი

წყარო 

author avatar
SheniSupra.ge
#drpkhakadze
მსგავსი სიახლეები

[fetch_posts]

- Advertisment -spot_img

ბოლო სიახლეები