არაჯანსაღი საკვები გულისხმობს ისეთ საკვებს, რომელიც მდიდარია კალორიებით, არაჯანსაღი ცხიმებით, შაქრით, მარილით და ამასთან ერთად, ნაკლებად აქვს აუცილებელი საკვები ნივთიერებები, როგორიცაა ვიტამინები და მინერალები.
ყველაზე არაჯანსაღი საკვების ზოგიერთი მაგალითია გადამუშავებული საკვები, სწრაფი კვება (იგივე “ჯანქ ფუდი”), ცხიმიანი ხორცი, შაქრიანი სასმელები და დესერტები. ამ ტიპის საკვები ხშირად კალორიულია და ხელი უწყობს წონის მატებას, გულის დაავადებებსა და ჯანმრთელობის სხვა პრობლემებს.
რამდენადაც მრავალფეროვანია ქართული ტრადიციული კერძები, ხშირად ისინი იმდენადვე მავნეა ჩვენი ჯანმრთელობისთვის. ყველასთვის საყვარელი ხინკალი, მწვადი, ხაჭაპური და ბევრი სხვა. უფრო ვრცლად, ზემო ნახსენები გადამუშავებული საკვები მოიცავს:
- ძეხვი, სოსისი და ა.შ.
- სხვადასხვანარი ცომეული
- საკონდიტრო ნაწარმი
- ტკბილეული, ნაყინი
- გაყინული, ან მზა კერძები
- ტკბილი სასმელი
- ჩიფსი
არაჯანსაღი საკვები ხშირად იწვევს უარყოფით გრძელვადიან შედეგებს ადამიანის ჯანმრთელობაზე. ჯანსაღი დიეტის შესანარჩუნებლად მნიშვნელოვანია ამ ტიპის არაჯანსაღი საკვების მაქსიმალურად შეზღუდვა, ან თავიდან აცილება.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები