ჯანსაღი კვების მთავარი პრინციპები:
- ენერგიის (კალორიების) მიღება-ხარჯვა დაბალანსებული უნდა იყოს;
- ყოველდღიურად აუცილებელია, მინიმუმ, 400 გრამი ხილისა და ბოსტნეულის ჭამა;
- ცხიმის რაოდენობა მიღებული ენერგიის 30%-ს არ უნდა აღემატებოდეს;
- სასურველია, რომ ნაჯერი ცხიმები უჯერი ცხიმებით ჩაანაცვლოთ და ინდუსტრიულად წარმოებული ტრანსცხიმები რაციონიდან მთლიანად გამორიცხოთ;
- შაქარი მიღებული ენერგიის 10%-ზე ნაკლებს უნდა შეადგენდეს (50 გრამი ან 1-2 ჩაის კოვზი ნორმალური წონის ადამიანისთვის, რომელიც დღეში, დაახლოებით, 2000 კალორიას მოიხმარს), ხოლო თავისუფალი შაქრის მოხმარების 5%-მდე შემცირება თქვენს ჯანმრთელობას განსაკუთრებულ სარგებელს მოუტანს. ცნობისთვის, თავისუფალი შაქარი ეწოდება ყველა დამატკბობელს, რომელსაც მწარმოებელი საკვებ პროდუქტებში ამატებს. ასევე, შაქარს, რომელიც თაფლში, სიროფებში, ხილის წვენებში და მათ კონცენტრატებში ბუნებრივად გვხვდება;
- მარილი დღეში 5 გრ-ზე (ჩაის კოვზი) ნაკლები უნდა მიიღოთ;
- ალკოჰოლზე ეცადეთ, საერთოდ უარი თქვათ ან მისი რაოდენობა მნიშვნელოვნად შეამციროთ. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის განმარტებით: ჯანმრთელობისთვის უსაფრთხო ალკოჰოლის დოზა არ არსებობს!
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები