უმი კვერცხის მოხმარება საფრთხეს უქმნის სალმონელოზის, სალმონელას ბაქტერიის საკვებით გადამდები დაავადებას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს დიარეა, ცხელება და კუჭის კრუნჩხვები. სალმონელა შეიძლება იყოს კვერცხის ნაჭუჭის გარედან, მაგრამ ასევე თავად კვერცხის შიგნით. უმი ან არასაკმარისად მოხარშული კვერცხი სარისკოა, ვიდრე მყარად მოხარშული.
დაავადებათა კონტროლისა და პრევენციის ცენტრის შეფასებით, შეერთებულ შტატებში 1 მილიონზე მეტი ადამიანი ავადდება ყოველწლიურად სალმონელით დაბინძურებული საკვების ჭამით. მიუხედავად იმისა, რომ ადამიანების უმეტესობა გამოჯანმრთელდა ოთხიდან შვიდ დღეში მკურნალობის გარეშე, ყოველწლიურად დაახლოებით 400 ადამიანი იღუპება სალმონელას ინფექციით.
შეერთებულ შტატებში, სალმონელოზის გავრცელება დაკავშირებულია უმ და არასრულად მოხარშულ კვერცხთან, ასევე ხორცთან, ფრინველთან, უმი ან ცუდად მოხარშულ ცომთან, უმი რძის პროდუქტებთან, ხილთან, ფოთლოვანი მწვანილთან, უმ ყლორტებთან, ახალ ბოსტნეულთან, თხილის კარაქთან და თხილის სპრეისთან, კიდევ შინაური ცხოველების კვებასა და მკურნალობასთან. მიუხედავად იმისა, რომ არსებობს მცდელობები საკვებით გამოწვეული დაავადებების წყაროს იდენტიფიცირებისთვის, ძნელია იპოვოთ ეპიდემიის წყარო, ასე რომ, ზუსტად არ არის ცნობილი სალმონელასთან დაკავშირებული დაავადებებისა და სიკვდილის შემთხვევებიდან რამდენი გამოწვეულია კვერცხებით.
შეფასებულია, რომ აშშ-ში 20000 კვერცხუჯრედიდან დაახლოებით 1 დაბინძურებულია სალმონელით. მიუხედავად იმისა, რომ ეს მაჩვენებელი ექსპერტები ამბობენ, რომ უმი კვერცხის ჭამა ჯერ კიდევ არ ღირს რისკის ფასად, განსაკუთრებით იმის გათვალისწინებით, თუ რამდენად დამანგრეველი შეიძლება იყოს საკვებით გამოწვეული დაავადებები.
მიუხედავად იმისა, რომ ზოგიერთი ადამიანი ფიქრობს, რომ უმი კვერცხი კარგია კუნთებისთვის, კვლევა ეწინააღმდეგება ამ საკითხს. სინამდვილეში არსებობს კვლევები, რომლებიც ადასტურებენ, რომ ცილა უკეთესად შეიწოვება მოხარშული კვერცხიდან.
მასალის გამოყენების პირობები