ხილის რეგულარული მირთმევა ჯანმრთელობის შენარჩუნების ერთ-ერთი საუკეთესო გზაა. თუმცა, ყველა ხილი თანაბრად სასარგებლო არაა. ზოგიერთი მათგანი გამორჩეული თვისებების მქონეა და ორგანიზმის სათანადო ფუქნქციონირებას ხელს განსაკუთრებით უწყობს.
და მაინც, რომელია ის 5 ხილი, რომელიც სიცოცხლეს გაგიხანგრძლივებთ…
გრეიპფრუტი
გრეიპფრუტი ერთ-ერთი ყველაზე ჯანსაღი ციტრუსია. მინერალებითა და ვიტამინებით სიმდიდრის გარდა მას ისიც გამოარჩევს, რომ ხელს უწყობს წონაში კლებას და ამცირებს ინსულინრეზისტენტობას.
მაგალითად, ერთ-ერთი კვლევის მიხედვით, ვინც ჭამამდე ნახევარი გრეიპფრუტი მიიღო, 1,3 კილოგრამით მეტი დაიკლო, ვიდრე მათ, ვინც გრეიპფრუტს არ ჭამდა.
იმავე კვლევის თანახმად, იმ ჯგუფში, ვინც გრეიპფრუტს ჭამდა, საგრძნობლად იყო დაკლებული ინსულინის დონე და ინსულინრეზისტენტობა. გარდა ამისა, გრეიპფრუტი ხელს უწყობს ქოლესტერინის დონის კლებას და ხელს უშლის თირკმელებში კენჭების წარმოქმნას.
ანანასი
ტროპიკულ ხილს შორის ანანასი სუპერ-სასარგებლოა. ის მდიდარია C ვიტამინით და მანგანუმით. გარდა ამისა, ის შეიცავს ფერმენტ ბრომელაინს, რომელსაც ანთების საწინააღმდეგო მოქმედება ახასიათებს და ცილას გადაამუშავებს. ლაბორატორიული კვლევებით ვარაუდობენ, რომ ბრომელაინი შესაძლოა სიმსივნის უჯრედების ზრდის საწინააღმდეგოდაც გამოდგეს.
ავოკადო
ხილის უმეტესობა დიეტური ნახშირწყლების მაღალი შემცველობით გამოირჩევა, თუმცა ავოკადო ამ მხრივ გამონაკლისია — ის ნახშირწყლებზე მეტად ჯანსაღ ცხიმებს შეიცავს. ავოკადოს ცხიმის დიდ ნაწილს ოლეინის მჟავა წარმოადგენს, რომელიც მონოუჯერი ცხიმია და ხელს უწყობს ანთებითი პროცესების კლებას და გულის უკეთ ფუნქციონირებას.
გარდა ამისა, ავოკადო შეიცავს დიდი რაოდენობით კალიუმს, მცენარეულ ბოჭკოსა და მანგანუმს. კალიუმი კი მაღალი წნევისა და ინსულტის რისკებს ამცირებს.
მოცვი
მოცვს გამორჩეული საკვები ღირებულება აქვს. მასში მცენარეული ბოჭკოს, C, K ვიტამინების, მანგანუმისა და ანტიოქსიდების მაღალი შემცველობაა.
მოცვში არსებული ანტიოქსიდები შესაძლოა ქრონიკული დაავადებების, გულის დაავადებების, დიაბეტისა და ალცჰაიმერის სინდრომის რისკებს ამცირებდეს. მოცვი ასევე გამოიყენება იმუნური სისტემის გასაძლიერებლად და მეხსიერების გასაუმჯობესებლად.
ვაშლი
ვაშლი დიდი რაოდენობით C ვიტამინს, B ვიტამინს, კალიუმსა და რკინას შეიცავს. კვლევები ცხადყოფს, რომ ვაშლში არსებული ანტიოქსიდები დიაბეტის, ალცჰაიმერისა და გულის დაავადებების რისკს ამცირებს. გარდა ამისა, ის შეიცავს პექტინს, პრებიოტიკურ საკვებ ბოჭკოს, რომელიც ნაწლავის სასარგებლო ბაქტერიებს კვებავს და ხელს უწყობს საკვების გადამუშავების პროცესსა და მეტაბოლიზმს.
მასალის გამოყენების პირობები