მარწყვი წვნიანი წითელი ხილია, წყლის მაღალი შემცველობით. მისი თესლი უზრუნველყოფს უამრავ დიეტურ ბოჭკოს თითო პორციაში. მარწყვი შეიცავს ბევრ სასარგებლო ვიტამინსა და მინერალს.
აღსანიშნავია, რომ ისინი შეიცავს ანთოციანინებს, რომლებიც ფლავონოიდებს წარმოადგენენ, რაც ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობის გაუმჯობესებას. მარწყვში შემავალ ბოჭკოებს და კალიუმს ასევე შეუძლია ჯანსაღი გულის მხარდაჭერა.
ერთ-ერთ კვლევაში, ადამიანებს, რომლებსაც დაბადებისას მიენიჭათ მდედრობითი სქესის წარმომადგენლები, რომლებიც კვირაში 3 ან მეტ პორცია მარწყვსა და მოცვს მიირთმევდნენ, ცნობილია მათი მაღალი ანტოციანინის შემცველობა – ჰქონდათ გულის შეტევის უფრო დაბალი რისკი, ვიდრე მათ, ვინ ნაკლებს მიირთმევდა.
მარწყვი და სხვა ფერადი კენკრა ასევე შეიცავს ფლავონოიდს, რომელსაც კვერცეტინი ეწოდება. ის ბუნებრივი ანთების საწინააღმდეგო ნაერთია.
ერთი ჭიქა, ანუ 150 გრ მარწყვი უზრუნველყოფს შემდეგ საკვებ ნივთიერებებს:
- 48 კალორია
- 11,5 გრ ნახშირწყლები
- 3 გრ ბოჭკოვანი
- 24 მგ კალციუმი
- 19,5 მგ მაგნიუმი
- 230 მგ კალიუმი
- 88,2 მგ ვიტამინი C
მარწყვი ასევე შეიცავს თიამინს, რიბოფლავინს, ნიაცინს, ფოლიუმის მჟავას და ვიტამინებს B-6, A და K.
მასალის გამოყენების პირობები