არაქისის კარაქი პოპულარული სპრეი და ცილის კარგი წყაროა, მაგრამ არის თუ არა ეს პროდუქტი ჯანსაღი არჩევანი ჩვენი ორგანიზმისთვის?
რა არის არაქისის კარაქი?
მიუხედავად გავრცელებული წარმოდგენებისა, არაქისი, რომელიც ასევე ცნობილია როგორც მიწის თხილი, უფრო პარკოსანია, ვიდრე თხილი და არაქისის კარაქი არის მისგან დამზადებული პოპულარული სპრეი.
კომერციულად წარმოებული არაქისის კარაქი მზადდება არაქისის შეწვით. “კარაქი” შეიძლება იყოს არომატიზებული ზეთით, სანელებლებით, დამატკბობლებით და სხვა ინგრედიენტებით გემოსა და ტექსტურის გასაუმჯობესებლად.
არაქისის კარაქს ჯანმრთელობითვის შემდეგ სარგებელს შეიძლება შეიცავდეს:
- არის საკვები ნივთიერებებით მკვრივი
- უზრუნველყოფს ენერგიის დაბალანსებულ წყაროს
- სავსეა ჯანსაღი ცხიმებით
- არის კომპაქტური ენერგიის წყარო
- ხდის ცილის სასარგებლო მცენარეულ წყაროს
- არის დამცავი მცენარეული ნაერთების წყარო
- არის ბოჭკოს წყარო
- აქვს დაბალი გლიკემიური ღირებულება
- არის კოფერმენტ Q10-ის წყარო
- მდიდარია მცენარეული სტანოლებითა და სტეროლებით
არაქისის კარაქის კვების პროფილი
1 სუფრის კოვზი არაქისის კარაქი (16 გრ) შეიცავს:
97კკალ/402კჯ
3.6 გრ ცილა
8.3 გრ ცხიმი
2.0 გ გაჯერებულია
2.1 გრ ნახშირწყლები
1.1 გრ შაქარი
1.1 გრ ბოჭკოვანი
ბრენდების უმეტესობა ქარაქს ამატებს ინგრედიენტებს, როგორიცაა ზეთი, შაქარი ან ქსილიტოლი, ასევე მარილი, და ეს ცვლის კვების პროფილს. მაგალითად, „შემცირებული ცხიმის“ სახელით გაყიდულ პროდუქტებს შეიძლება დაემატოს შაქარი გემოს გასაუმჯობესებლად. არაქისის კარაქის ყიდვისას ყურადღებით შეამოწმეთ ეტიკეტები, შეარჩიეთ არაქისის კარაქი რაც შეიძლება 100%-მდე არაქისის შემცველობით.
ავტორი – ანი დავიდიანი
მასალის გამოყენების პირობები