• მთავარი
  • სიახლეები
  • ქართული სამზარეულო
  • შენი რეცეპტი
  • კერძები
  • სასმელები
  • სამზარეულოს აქსესუარები
  • რესტორნები
  • სხვა-ამბები
    • მიმტანი
  • ჯანსაღი კვება
ძიების
sheniinterieri
sheniinterieri
ოთხშაბათი, ივნისი 18, 2025
Facebook
Instagram
sheniinterieri
- Advertisement -spot_img
  • მთავარი
  • სიახლეები
  • ქართული სამზარეულო
  • შენი რეცეპტი
  • კერძები
  • სასმელები
  • სამზარეულოს აქსესუარები
  • რესტორნები
  • სხვა-ამბები
    • მიმტანი
  • ჯანსაღი კვება
sheniinterieri
  • მთავარი
  • სიახლეები
  • ქართული სამზარეულო
  • შენი რეცეპტი
  • კერძები
  • სასმელები
  • სამზარეულოს აქსესუარები
  • რესტორნები
  • სხვა-ამბები
    • მიმტანი
  • ჯანსაღი კვება
მთავარიბლოგიყველაფერი, რაც თაფლის შესახებ უნდა იცოდეთ
ბლოგიკერძებისიახლეებისხვა-ამბები

ყველაფერი, რაც თაფლის შესახებ უნდა იცოდეთ

SheniSupra.ge
By SheniSupra.ge
იანვარი 31, 2024
0
590
გაზიარება
Facebook
Twitter
Linkedin
Email
Copy URL

    თაფლი, ფუტკრის თაფლი — ძვირფასი საკვები პროდუქტი. ყველაზე ხშირად საუბრობენ ნატურალურ, ე.ი. ფუტკრის თაფლზე, რომელიც წარმოადგენს ტკბილ, სიროფისებრ ნივთიერებას, რომელსაც ყვავილის ნექტრისაგან ან მანანასაგან აგროვებს მუშა ფუტკარი, გადაამუშავებს და იყენებს საკვებად; სკაში შეტანილი ნექტრიდან ფუტკარი ახდენს აქტიურ ვენტილაციას და ზედმეტი წყალი თანდათან ორთქლდება, ხდება რთული შაქრების ინვერსია. ამ პროცესს თაფლის მომწიფება ეწოდება. საბოლოოდ თაფლში რჩება 18-22% წყალი, მარტივი შაქრები, მარილები, ვიტამინები, არომატული და მღებავი ნივთიერებები და სხვა, რომელთა შემცველობაზეც არის დამოკიდებული თაფლის ფიზიკური და ქიმიური თვისებები. მისი ქიმიური შემადგენლობა დამოკიდებულია მცენარეების სახეობაზე, კლიმატურ პირობებზე და სხვა. თაფლის შემადგენლობაში შედის 13-20% წყალი, 80%-ზე მეტი ნახშირწყლები (გლუკოზა, ფრუქტოზა, საქაროზა, მალტოზა), 0,4% ცილა, 0,3% ნაცარი, აგრეთვე ორგანული მჟავები, ფერმენტები, ასკორბინის მჟავა და სხვ. თაფლს გააჩნია მრავალმხრივი სამკურნალო, დამაკონსერვებელი, ობის სოკოების საწინააღმდეგო და სხვა თვისებები.[1]

    თაფლი ქილაში
    ფიჭიანი თაფლი

    წარმოშობის მიხედვით თაფლი შეიძლება იყოს მონო- ან პოლიფლორული. პირველს განეკუთვნება აკაციის, ცაცხვის, წაბლის, მზესუმზირას ან სხვა რომელიმე მცენარისაგან მიღებული თაფლი, ხოლო მეორეს — მდელოს მრავალნაირი ყვავილისაგან ან ტყის თაფლოვანთა ნექტრისაგან მიღებული თაფლი. ნატურალურ თაფლს მასში გლუკოზის ან ფრუქტოზის მაღალი კონცენტრაციის გამო ახასიათებს კრისტალიზაცია. ეს პროცესი სწრაფად მიმდინარეობს 13-14 °C ტემპერატურაზე. ფუტკრის თაფლი შეიძლება იყოს ფიჭიანი ან გამოწურული. როგორც ერთი, ისე მეორე მაღალი კვებითი ღირებულებითა და სამკურნალო თვისებებით გამოირჩევა.[2] მისი მაღალი კვებითი ღირებულება და სამკურნალო თვისებები განისაზღვრება არა მარტო ადვილად ასათვისებელი შაქრების დიდი რაოდენობით, არამედ ფიზიოლოგიურად სრულფასოვანი მინერალური ნივთიერებების, ფერმენტების, ვიტამინებისა და ანტიმიკრობული ნივთიერებების შემცველობითაც. ნატურალური თაფლი აძლიერებს ნივთიერებათა ცვლას, ახდენს ბაქტერიოციდულ, ანთების საწინააღმდეგო და მატონიზებელ მოქმედებას, აჩქარებს ქსოვილების აღდგენას, აწესრიგებს საჭმლის მომნელებელი სისტემის მუშაობას, ასტიმულირებს შინაგანი ორგანოებისა და იმუნური სისტემის მუშაობას.[3]

    READ  „ბევრი სასიყვარულო ურთიერთობა, ცრემლი და კრახი კი იყო ჩემს ცხოვრებაში” – გიორგი ფხაკაძე

    არსებობს აგრეთვე ხელოვნური თაფლი, რომელსაც არაფერი აქვს საერთო ნატურალურ თაფლთან. მას აწარმოებენ საქაროზის ინვერსიით ლიმონის მჟავის დამატებით. ზოგჯერ უმატებენ სინთეთიკურ არომატიზატორებს. ხელოვნური თაფლი შესაძლოა გამოყენებული იყოს როგორც საკვები ნივთიერება, მაგრამ მას, არ გააჩნია სასარგებლო და სამკურნალო თვისებები. თაფლის ფალსიფიკაცია ფართოდ არის გავრცელებული. თაფლის ფალსიფიცირების ყველაზე მარტივი ხერხი: შაქრის სიროპს უმატებენ ძმარს და საღებავს; ასეთ „თაფლს“ ბოშურს უწოდებენ.

    თაფლის ნაირსახეობები:

    • მაისის თაფლი
    • ცაცხვის თაფლი
    • წიწიბურას თაფლი
    • აკაციის თაფლი
    • მზესუმზირის თაფლი
    • მანანის თაფლი
    • რაფსის თაფლი
    • წაბლის თაფლი
    • ფათალოს თაფლი

    author avatar
    SheniSupra.ge
    #drpkhakadze
    See Full Bio
    გაზიარება
    Facebook
    Twitter
    Linkedin
    Email
    Copy URL
      წინა სტატიაში
      გიყვართ ჩაქაფული? – უგემრიელესი ჩაქაფული, რომელიც გაზაფხულს უხდება
      შემდეგი სტატია
      ცდებით, თუ კრუასანის წარმოშობის ქვეყანა საფრანგეთი გგონიათ – გაეცანით ბლოგს
      მსგავსი სიახლეები
      კერძები

      წვნიანის უპირატესობა ზაფხულში

      ივნისი 11, 2025
      კერძები

      პოპულარული საზაფხულო წვნიანის რეცეპტი

      ივნისი 11, 2025
      ექსკლუზივი

      რომელია ერთადერთი ქვეყანა რომელიც თავისთვის საკმარის პროდუქტს აწარმოებს

      ივნისი 5, 2025

      [fetch_posts]

      - Advertisment -spot_img

      ბოლო სიახლეები

      წვნიანის უპირატესობა ზაფხულში

      ივნისი 11, 2025

      პოპულარული საზაფხულო წვნიანის რეცეპტი

      ივნისი 11, 2025

      რომელია ერთადერთი ქვეყანა რომელიც თავისთვის საკმარის პროდუქტს აწარმოებს

      ივნისი 5, 2025

      მოამზადეთ ღორის ხორცის საგაზაფხულო სალათი

      ივნისი 4, 2025
      მეტის ნახვა

      ბოლო სიახლეები

      სასარგებლო და გემრიელი იოგურტი -როგორო მოვამზადოთ სახლში

      მაისი 24, 2025

      რატომ ტოვებენ ჭკვიანი დიასახლისები თეფშზე ხახვს ღამით?

      მაისი 24, 2025

      კლასიკური პასკის რეცეპტი, რომელიც აუცილებლად უნდა სცადოთ

      აპრილი 2, 2025

      პოპულარული ამბები

      პასკის საუცხოო რეცეპტი shenisupra.ge – ის მკითხველს Tatiana’s Kitchen -გან

      მარტი 25, 2024

      ცნობილი ვლოგერის გამორჩეული რეცეპტი ექსკლუზიურად “შენისუფრისთვის” – Tatiana’s kitchen

      თებერვალი 10, 2024

      “შესაძლებელი გახდება, 80 წლის მოხუცი 26 წლისას დაემსგავსოს…“

      ნოემბერი 10, 2023

      კატეგორიები

      • ბლოგი3673
      • შენი რეცეპტი1936
      • სხვა-ამბები1067
      • სიახლეები995
      • კერძები740
      • ჯანსაღი კვება672
      • ქართული სამზარეულო380
      sheniinterieri

      ჩვენ შესახებ:

      info@accreditation.ge
      ჩვენ შესახებ / რეკლამა / კონტაქტი

      გამოგვყევი სოციალურ ქსელებში

      Facebook
      Instagram
      Telegram

      © SheniEkimi.ge

      • მთავარი
      • სიახლეები
      • ქართული სამზარეულო
      • შენი რეცეპტი
      • კერძები
      • სასმელები
      • სამზარეულოს აქსესუარები
      • რესტორნები
      • სხვა-ამბები
      • ჯანსაღი კვება