ხმელთაშუა ზღვის დიეტა აშშ –ს ახალი ამბებისა და მსოფლიო ანგარიშის საუკეთესო დიეტების ყოველწლიურ რეიტინგში წლიდან წლამდე ზედა დონეებს იკავებს.
ხმელთაშუა ზღვის დიეტა ზოგადი ტერმინია, რომელიც ხმელთაშუა ზღვის მოსაზღვრე ქვეყნების ტრადიციულ კვებით ჩვევებს ეფუძნება. არ არსებობს ხმელთაშუა ზღვის დიეტის მკაცრად განსაზღვრული სტანდარტი. ხმელთაშუა ზღვას მინიმუმ 16 ქვეყანა ესაზღვრება. კვებითი სტილები ამ ქვეყნებში და თითოეული ქვეყნის რეგიონებშიც კი განსხვავებულია კულტურის, ეთნიკური წარმომავლობის, რელიგიის, ეკონომიკის, გეოგრაფიისა და სოფლის მეურნეობის წარმოების თვალსაზრისით არსებული განსხვავებებიდან გამომდინარე. ამასთან, არსებობს რამდენიმე საერთო ფაქტორიც.
ხმელთაშუა ზღვის სტილის დიეტა ტიპიურად მოიცავს:
დიდი რაოდენობით ხილს, ბოსტნეულს, პურსა და სხვა მარცვლეულს, კარტოფილს, ლობიოს, თხილსა და თესლეულებს;
ზეითუნის ზეთს, როგორც ცხიმის ძირითად წყაროს; და
რძის პროდუქტებს, კვერცხს, თევზსა და ფრინველის ხორცს მცირე და საშუალო რაოდენობით.
თევზისა და ფრინველის ხორცი ამ დიეტაში წითელ ხორცზე ბევრად უფრო დიდი რაოდენობითაა წარმოდგენილი. იგი ასევე ორიენტირებულია მინიმალურად დამუშავებულ, მცენარეულ საკვებზე. ღვინის მოხმარება ჩვეულებრივ, ჭამის დროს, შესაძლებელია მცირე და საშუალო რაოდენობით. ტკბილეულის ნაცვლად ჩვეულებრივ დესერტად ხილი მიირთმევა.
აღნიშნულ კვებით სტილს შეუძლია მნიშვნელოვანი როლი ითამაშოს გულის დაავადებების და ინსულტის პროფილაქტიკასა და ისეთი რისკ-ფაქტორების შემცირებაში, როგორებიცაა სიმსუქნე, დიაბეტი, ქოლესტერინის მაღალი შემცველობა და არტერიული წნევა. არსებობს გარკვეული მტკიცებულება, რომ პირველი ხარისხის ზეითუნის ზეთით მდიდარმა ხმელთაშუა ზღვის დიეტამ შესაძლოა სხეულს ხელი შეუწყოს არტერიებიდან ჭარბი ქოლესტერინის განდევნასა და სისხლძარღვების ღიაობის შენარჩუნებაში.
გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi
მასალის გამოყენების პირობები