საახალწლო სუფრა მრავალფეროვნებით გამოირჩევა, თუმცა არის რამდენიმე ძირითადი კერძი, რომლებიც ყველას საახალწლო მაგიდაზე აუცილებლად უნდა იყოს.
საახალწლო ტრადიციის ნაწილად იქცა თითოეული მათგანი და უამრავი ადამიანის წარმოდგენაში ახალ წელთან ასოცირდება.
გოზინაყი ცოტა რამ ასოცირდება ახალ წელთან ისე, როგორც გოზინაყი. ქართველი ხალხის ძველი რწმენა-წარმოდგენით თაფლი და ნიგოზი წმინდა საკვებად ითვლებოდა და „ბატონებს“ სწირავდნენ. მისი მომზადება, ერთი შეხედვით, ძალიან მარტივია, თუმცა კარგი გოზინაყი ადვილი გასაკეთებელი ნამდვილად არ არის. იდეალურად ითვლება ღია ფერის, მსხვრევადი ნუგბარი, რომელშიც ნიგოზი თანაბარ თხელ ფენებადაა დაჭრილი.
საცივი დასავლეთ საქართველოდან წამოსული კერძია. მომზადების მცირე ნიუანსები განასხვავებს ერთმანეთისგან გურიაში, სამეგრელოსა და იმერეთში დამზადებულ საცივს. თუმცა რთულია კერძს რომელიმე კუთხის სახელი მივანიჭოთ მისი გავრცელების ფართო არეალიდან გამომდინარე. არსებობს ვერსიაც, რომ ის ინდური წარმომავლობის საჭმელია.
საცივის რეცეპტი გვხდება ბარბარე ჯორჯაძის წიგნშიც, თუმცა მისეულ რეცეპტში თანამედროვესთან შედარებით ნაკლები ნიგოზი და ბევრი ძმარია.
იმერული ხაჭაპური ნებისმიერი სუფრის განუყრელი კერძია. ასეა ახალ წელსაც. რთულია მოძებნო საახალწლო სუფრა, რომელზეც იმერული ხაჭაპური არ იქნება. იდეალური იმერული ხაჭაპურის მომზადების მთავარი წესი ბევრი და მაღალი ხარისხის იმერული ყველია.
გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi
მასალის გამოყენების პირობები