ჭვიშტარი სიმინდის ფქვილისა და ყველის ნაზავით გამომცხვარი კვერია. ის სამეგრელოსა და სვანეთის სამზარეულოს სავიზიტო ბარათია. სვანეთში მას ჭიშდვარს ეძახიან და ადრე ფეტვითაც ამზადებდნენ.
ჭვიშტარის მოსამზადებლად საჭიროა:
გაცრილი სიმინდის ფქვილი – 500 გრ
თბილი რძე ან მაწონი, შეიძლება შრატიც – რამდენსაც შეიზელს
დაფხვნილი, სურვილისამებრ ნედლი და შებოლილი სულგუნი – 500 გრ
მარილი – ნახევარი ჩ/კ
მწიკვი სოდა ან გამაფხვიერებელი
სიმინდის ფქვილს დავაყაროთ მარილი, ნელ-ნელა დავუმატოთ მაწონი, რძე ან შრატი, დავამატოთ მწიკვი სოდა და დიდხანს ვზილოთ ნაზი ცომის მიღებამდე. შევურიოთ იმდენი ყველი, რამდენი ცომიც გამოგვივა და 15 წუთი დავასვენოთ. ცომისგან გავაკეთოთ პატარა გუნდები, მივცეთ ბრტყელი ფორმა და შევდგათ ცხელ ღუმელში. ვაცხოთ 10-15 წუთის განმავლობაში 250 გრადუსზე.
ჭვიშტარი შეგვიძლია გამოვაცხოთ ცხიმში – კარაქში, ზეთში ან ერბოში.