კაკაოს მარცვალი დედამიწაზე, ალბათ, ყველაზე ჯადოსნური და საყვარელი საკვების წყაროა, რადგან ის შოკოლადის მომაზადების წყაროა. კაკაოს ხის ოფიციალური სახელიც კი, Theobroma cacao მომდინარეობს ბერძნული ენიდან და “ღმერთების საკვებს” ნიშნავს. მიუხედავად იმისა, რომ შოკოლადი არის ყველაზე პოპულარული და საყვარელი საკვებიდან კაკაოს მარცვლებიდან, კიდევ უფრო ჯანსაღია კაკაოს უმი ფხვნილი.
როგორ მზადდება კაკაოს ფხვნილი?
ნედლი კაკაოს ფხვნილის წარმოებისთვის, ნედლი კაკაოს მარცვლებს უბრალოდ ცივად წნევენ ცხიმის მოსაშორებლად, ხოლო დარჩენილ მყარს დაფქვავენ წვრილ ფხვნილად.
კაკაოს ფხვნილი შეიცავს უმი კაკაოს მარცვლის ყველა სასარგებლო საკვებ ნივთიერებას და სასარგებლო ნაერთს ცხიმის გამოკლებით.
კაკაო მდიდარია ფლავონოიდებით
ნედლი კაკაოს ფხვნილის სასარგებლო ეფექტები, უპირველეს ყოვლისა, განპირობებულია მისი ფლავონოიდების შემცველობით, რაც შეადგენს კაკაოს მარცვლის მშრალი წონის 48%-ს. თხუთმეტი გრამი (დაახლოებით ორი სუფრის კოვზი) ნედლი კაკაოს ფხვნილი უზრუნველყოფს 400 მგ-ზე მეტ ფლავონოიდს.
კაკაოს ფხვნილში ძირითადი ფლავონოიდები არის ფლავონოლები, როგორიცაა მწვანე ჩაი და პროანტოციანიდინები, როგორიცაა ბევრი კენკრის და ყურძნის თესლისა და ფიჭვის ქერქის ექსტრაქტები.
კაკაოში ასევე არის ნაერთები, რომლებიც ზრდის ფლავონოიდების შეწოვას. ძირითადად ეს არის გულისთვის სასარგებლო გაჯერებული ცხიმების უნიკალური თანაფარდობა, რომლებიც არ ზრდის ქოლესტერინის დონეს. პრებიოტიკური დიეტური ბოჭკო ასევე ხელს უწყობს სასარგებლო გავლენას ნაწლავის მიკრობიომის შემადგენლობაზე, აძლიერებს კაკაოს პოლიფენოლების შეწოვას.
კაკაოს ფხვნილი ასევე მდიდარია ნუტრიენტებით, რაც ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას, როგორიცაა მაგნიუმი და არგინინი, ამინომჟავა, რომელიც წარმოქმნის ნაერთს აზოტის ოქსიდს სისხლძარღვებში, რაც ხელს უწყობს სისხლძარღვების ფუნქციის კონტროლს და თრომბის წარმოქმნას.
კაკაოს ჯანმრთელობის სარგებელი
კაკაოს ფლავონოიდების შემცველ საკვებზე კვლევების უმეტესობა ფოკუსირებულია ტვინისა და გულის ჯანმრთელობაზე. გთავაზობთ ამ უპირატესობების შეჯამებას:
- აძლიერებს თავის ტვინში სისხლის მიმოქცევას.
- აძლიერებს ტვინის ფუნქციას სასიგნალო გზების გაუმჯობესებით, რომლებიც ხელს უწყობენ ტვინის კავშირს.
- ხელს უწყობს სისხლძარღვთა ლორწოვანი გარსის ჯანმრთელობა
- იცავს ქოლესტერინის და არტერიების ლორწოვანი გარსის ჟანგვითი დაზიანებისგან.
- თავიდან აიცილებთ თრომბოციტების გადაჭარბებულად დაგროვებას, რაც იწვევს სისხლის შედედებას.