მუხუდო არის მცენარეული ცილა, რომელიც აუცილებლად უნდა იყოს თქვენს სამზარეულოში. ეს გულიანი პარკოსნები ხელმისაწვდომი, მოსახერხებელი და მკვებავი საკვებია, რომელიც ცილებსა და ბოჭკოებს მატებს ნებისმიერ კვებას.
მუხუდოს რეგულარულად მიღება საოცრებებს ახდენს თქვენი ჯანმრთელობისთვის. კვლევები მას წონის მართვას, გულის ჯანმრთელობას, დიაბეტის მართვას, ნაწლავების ჯანმრთელობას და კიბოს პრევენციასაც კი უკავშირებენ. დამატებითი ბონუსი კი ისაა, რომ სითხე, რომელშიც მუხუდუდო კონსერვდება, რომელსაც აკვაფაბა ჰქვია, ზოგიერთ რეცეპტში კვერცხის შემცვლელად გამოდგება.
½ ჭიქა დაკონსერვებული მუხუდო შეიცავს:
- 130 კალორიას
- 7 გრამ ცილას
- 3 გრამ ცხიმს
- 20 გრამ ნახშირწყლებს
- 6.5 გრამი ბოჭკოვანს
- 1.8 მილიგრამ რკინას
დაკონსერვებული მუხუდო შეფუთულია მარილიან ნარევში, ამიტომ ნატრიუმის შემცველობა განსხვავდება ბრენდების მიხედვით. თუმცა, ჭამის წინ მუხუდოს ცივ წყალში გარეცხავთ ნატრიუმს 40%-მდე შეამცირებთ.
მუხუდოს სასარგებლო თვისებები
მუხუდო არის მცენარეული საკვები, რომელსაც მრავალი სასარგებლო თვისება აქვს ჯანმრთელობისთვის. კვლევის თანახმად, მუხუდო უფრო მეტი ბოჭკოა, ვიდრე სხვა პულსები. ბოჭკო საჭმლის მონელების პროცესს ეხმარება, ასევე დაკავშირებულია არტერიული წნევის დაქვეითებასთან და გულის დაცვასთან. ერთი პორცია მუხუდოს მირთმევა დაგეხმარებათ თქვენი ყოველდღიური მოთხოვნილების დაახლოებით 25%-ის დაკმაყოფილებაში.
მუხუდოში შემავალი ბოჭკოვანი და ცილა ასევე ხელს უწყობს წონის შენარჩუნებას. სადამკვირვებლო კვლევამ აჩვენა, რომ მის მომხმარებლებს აქვთ ჭარბწონიანობის უფრო დაბალი რისკი, ვიდრე მათ, ვინც არ იღებს მუხუდოს.
ავტორი: ანი დავიდიანი
მასალის გამოყენების პირობები