ნატურალური წვენები თუ გაზიანი სასმელები, რომელია უფრო სასარგებლო ან დიეტური?
თქვენ ალბათ ფიქრობთ რომ ნატურალური წვენები, მაგრამ რეალურად საქმე სულ სხვანაირადაა. ამ სტატიაში უფრო დეტალურად განვილიხავთ ორივე ტიპის სასმელებს.
ბევრი ადამიანი ფიქრობს რომ ამ ორი სახის სასმელს შორის არის ძალიან დიდი განსხვავება, ერთი თითქოს არის ქიმია და მეორე სასარგებლოსთან და ნატურალურთან მიახლოვებული, შემადგენლობა სინამდვილეში ორივეს ძალიან მსგავსი აქვს.
დავიწყოთ იმით რაც აქვთ საერთო და ალბათ არავის გაუკვირდება თუ ვიტყვი რომ ეს არის შაქარი, თანაც ფრუქტოზა, რაც არის ალბათ ყველაზე ცუდი შაქარი დედამიწაზე. საქმე იმაშია, რომ ფრუქტოზას გადამუშავება თქვენს ორგანიზმში შეუძლია მხოლოდ ღვიძლს და როცა თქვენ სვამთ ნატურალურ წვენს თუ ლიმონათს, ფრუქტოზა მიდის პირდაპირ ღვიძლში. ღვიძლი შლის რეალურად დაგროვებულ ცხიმებს და გაკლებინებთ წონაში, ხოლო როცა თქვენ იღებთ დიდი ოდენობით ფრუქტოზას, ეს პირდაპირ აჩერებს წონის კლებას, რადგან ღვიძლს ჯერ ფრუქტოზა აქვს გადასამუშავებელი. თანაც ფრუქტოზა კიდევ უფრო სწრაფად გარდაიქმნება ცხიმად, ვიდრე გლუკოზა. ფრუქტოზას ხშირი მიღება დროთა განმავლობაში აყალიბებს სხვადასხვა დაავადებებს, როგორიც არის ცხიმოვანი ღვიძლი, ინსულინის რეზისტენტულობა და მეორე ტიპის დიაბეტი. მარტივად, რომ ვთქვათ ფრუქტოზა აზიანებს თქვენს ერთ-ერთ ყველაზე მნიშვნელოვან ორგანოს – ღვიძლს, რაც უკვე შემდეგ იწვევს არაერთ დაავადებას და დარღვევას ორგანიზმში.
ასევე თუ თქვენ სვამთ წვენს ან გაზიან სასმელს ცილოვან საკვებთან ერთად, საკვებამდე ან საკვების შემდეგ, შაქარი ეწებება ცილას და ვიღებთ გლიცირებულ ცილას. რაც ნიშნავს, რომ ცილა ვეღარ ასრულებს თავის ფუნქციას ორგანიზმში.
საბოლოო ჯამში, უნდა ითქვაარცს ერთი სასმელი არ არის არც სასარგებლო, არც დიეტური და რეალურად ერთი მეორეზე უარესია.
მასალის გამოყენების პირობები