ეს არის უნივერსალური რეცეპტი ვარენიკებისთვის სეზონური კენკრით.
შიგთავსში შეგიძლიათ დაამატოთ მარწყვი, ჟოლო, მოცხარი და ალუბალი. მნიშვნელოვანია მხოლოდ ის, რომ ცომი თხელი იყოს და ბევრი გული ჰქონდეს,
შემადგენლობა
შიგთავსი:300 გ. სხვადასხვა კენკრა (ალუბალი, მოცვი, მარწყვი, ჟოლო); 100 გ. ხაჭო; 1 გული; 3 ს.კ. შაქარი. ცომი: 2 სავსე ჭიქა ფქვილი; 300 მლ თბილი წყალი;1/2 ჩ.კ. მარილი.
ფქვილი და მარილი გაცერით დიდ თასში. თანდათან დაუმატეთ თბილი წყალი და მოზილეთ რბილი ცომი.
ცომი გააბრტყელეთ ბურთულად და მოათავსეთ თასში. გადააფარეთ საკვები პოლიეთილენის პარკი და გააჩერეთ ერთი საათის განმავლობაში.
ამოიღეთ კურკები ალუბლისგან. თითოეული სახეობის კენკრა მოათავსეთ ცალკე თასებში და მსუბუქად მოაყარეთ შაქარი (სულ დაახლოებით 2 ს/კ). დატოვეთ 30 წუთი, რომ წვენი გამოუშვას და გაწურეთ საცერში.
ხაჭო გახეხეთ კვერცხის გულთან და შაქართან . ცომი გააბრტყელეთ თხელ ფენად. ჭიქის ან ყალიბის გამოყენებით ამოჭერით წრეები 5 სმ დიამეტრით, მოათავსეთ კენკრა ან ხაჭო წრის ცენტრში და მოუკარით კიდეები.
მოხარშეთ ვარენიკი ბევრ მსუბუქად დამარილებულ მდუღარე წყალში. ამას მხოლოდ 3-4 წუთი დასჭირდება, როდესაც ისინი ამოტივტივდება, ამოიღეთ. გადაწურეთ საწურში. მოათავსეთ თეფშებზე, დაუმატეთ არაჟანი და სურვილისამებრ მოასხით ჟოლოს ჯემი. ეს ვარენიკი შეიძლება გაყინოთ დამზადების შემდეგ და მოხარშოთ ნებისმიერ დროს.
მასალის გამოყენების პირობები