ინგრედიენტები:
- 2 ს/კ ზეითუნის ზეთი
- 400 გრამი უცხიმო საქონლის ხორცი
- 50 გ შებოლილი პანჩეტა, დაჭრილი
- ½ ხახვი, წვრილად დაჭრილი
- ½ ნიახურის ჯოხი, წვრილად დაჭრილი
- ½ სტაფილო, წვრილად დაჭრილი
- 1 კბილი ნიორი, დაჭყლეტილი/წვრილად დაჭრილი
- 150 მლ წითელი ღვინო
- 1 ს/კ ტომატის პასტა
- 400 გრამი დაჭრილი პომიდორი
- 250 მლ ძროხის ბულიონი
- 2 დაფნის ფოთოლი
- 1 როზმარინის ყლორტი
- 1 ჩ/კ შაქარი
- 400 გრ მაკარონი
- 80 გრ გახეხილი მოცარელა
- რამდენიმე მთლიანი რეჰანის ფოთოლი, მიირთვით (სურვილისამებრ)
ყველის სოუსისთვის:
- 50 გრ კარაქი
- 50 გრ უბრალო ფქვილი
- 2 ს/კ ინგლისური მდოგვი
- 800 მლ ნახევრად უცხიმო რძე
- პატარა გახეხილი მუსკატი
- 100 გრ გახეხილი პარმეზანი
- 100გრ მომწიფებული ჩედარი, გახეხილი
მომზადების მეთოდი:
ᲜᲐᲑᲘᲯᲘ 1
გააცხელეთ ტაფაზე ზეთის საშუალო ცეცხლზე და შეწვით ფარში და პანჩეტა, სანამ ოქროსფერი არ გახდება. როდესაც მომზადდება გადაიტანეთ თასში და გადადგით.
ნაბიჯი 2
ტაფაზე დაამატეთ დარჩენილი ზეთი და მოშუშეთ ხახვი, ნიახური და სტაფილო 10 წუთის განმავლობაში, სანამ არ დარბილდება. დაუმატეთ ნიორი და მოშუშეთ კიდევ 1 წუთი, შემდეგ დააბრუნეთ ხორცი ტაფაზე. ჩაასხით ღვინო, მიიყვანეთ ადუღებამდე და მოხარშეთ, სანამ მასა განახევრდება. შეურიეთ ტომატის პასტა, პომიდორი, ბულიონი, დაფნა, როზმარინი და შაქარი. ხარშეთ თავდახურული 30 წუთის განმავლობაში, შემეეგ ადუღეთ თავდახურული კიდევ 10 წუთი, სანამ არ შემცირდება. რაგუ საყინულეში ორ თვემდე ინახება. გაყინვამდე ბოლომეე გააცივეთ.
ნაბიჯი 3
ამასობაში მოამზადეთ ყველის სოუსი. ქვაბში გაადნეთ კარაქი, შემდეგ აურიეთ ფქვილი და 2 წუთის განმავლობაში ურიეთ. შეურიეთ მდოგვი, შემდეგ გადმოდგით ცეცხლიდან და თანდათან ათქვიფეთ რძე მცირე დანამატებით. ტაფა დადგით ცეცხლზე და ადუღეთ 5-6 წუთის განმავლობაში, განუწყვეტლივ ურიეთ სქელ და გლუვამ მასამდე. დაუმატეთ მუსკატის კაკალი, პარმეზანი და 80 გრამი ჩედარი, შემდეგ გემოვნებით მოასხით.
ნაბიჯი 4
გააცხელეთ ღუმელი 200C/180C ტემპერატურაზე. მანამდე მოხარშეთ მაკარონი მდუღარე წყალში 5 წუთის განმავლობაში. გადაწურეთ, შემდეგ აურიეთ ყველის სოუსში. მოასხით რაგუ დიდი მართკუთხა საცხობი ჭურჭლის ძირში (28 x 22 x 5 სმ), შემდეგ კოვზით მოაყარეთ მაკენდჩიზი და ნაზად გაანაწილეთ კოვზის უკანა მხარეს რაგუს დასაფარად. ზემოდან მოაყარეთ დარჩენილი ჩედარი და მოცარელა და გამოაცხვეთ 25-30 წუთის განმავლობაში, სანამ ოქროსფერი არ გახდება. გააჩერეთ 5 წუთი, შემდეგ მოათავსეთ რამდენიმე რეჰანის ფოთოლი.
გემრიელად მიირთვით!
მასალის გამოყენების პირობები