გთავაზობთ კლასიკური სტაფილოს ნამცხვრის რეცეპტს. მიირთვით ფინჯან ჩაისთან ერთად დღის ნებისმიერ დროს.
ინგრედიენტები:
230 მლ მცენარეული ზეთი, პლუს დამატებითი ქილისთვის
100გრ ნატურალური იოგურტი
4 დიდი კვერცხი
1½ ჩ/კ ვანილის ექსტრაქტი
½ ფორთოხალი, გახეხილი
265 გრამი ფქვილი
335 გრ მსუბუქი მუსკოვადოს ან ყავისფერი შაქარი
2½ ჩ/კ დაფქული დარიჩინი
¼ ახალი მუსკატის კაკალი, წვრილად გახეხილი
265 გ სტაფილო (დაახლოებით 3 ცალი), გახეხილი
100გრ სულთანა ან ქიშმიში
100გრ ნიგოზი ან პეკანი, დაჭრილი (სურვილისამებრ)
კრემისთვის:
100გრ ოდნავ დამარილებული კარაქი, დარბილებული
300 გრამი შაქარი
100 გრ რბილი ყველი
მომზადების მეთოდი
ᲜᲐᲑᲘᲯᲘ 1
გააცხელეთ ღუმელი 180C/160C ტემპერატურაზე. მოატავსეთ 20 სმ ზომის გამოსაცხობ ფორმაზე საცხობი პერგამენტი. ცალკე ათქვიფეთ ზეთი, იოგურტი, კვერცხი, ვანილი და ცედრა. თასში აურიეთ ფქვილი, შაქარი, დარიჩინი და მუსკატის კაკალი მწიკვ მარილთან ერთად. შაქრის ნატეხი დაუმატეთ, რამდენჯერმე მოურიეთ თასს, რომ ზედაპირზე ამოვიდეს.
ნაბიჯი 2
დაუმატეთ სველი ინგრედიენტები მშრალში, სტაფილოს, ქიშმიშის და თხილის ნახევართან ერთად. კარგად აურიეთ, რომ გაერთიანდეს, შემდეგ გაყავით ფორმებს შორის.
ნაბიჯი 3
გამოაცხვეთ 25-30 წუთის განმავლობაში ან სანამ ნამცხვრის ცენტრში ჩარსობილი ხის ჩხირი სუფთა არ გამოვა. თუ რომელიმე სველი ნარევი მიეკრა, შეაბრუნეთ ღუმელში 5 წუთის განმავლობაში, შემდეგ კვლავ შეამოწმეთ. დატოვეთ ფორმებში გასაცივებლად.
ნაბიჯი 4
კრემის გასაკეთებლად კარაქი და შაქარი ავთქვიფოთ ერთგვაროვან მასამდე. დაუმატეთ ნახევარი რბილი ყველი და ისევ ათქვიფეთ, შემდეგ დაუმატეთ დანარჩენი. ამოიღეთ ნამცხვარი ფორმებიდან და სენდვიჩით ორად გაჭერით. ნაჭრებდ შორის და ზემოდან მოასხით კრემი და მოაყარეთ დარჩენილი ნიგოზი. ინახება მაცივარში ხუთ დღემდე. უმჯობესია მიირთვათ ოთახის ტემპერატურაზე.
მკვებავი ერთეული ერთ პორციაზე:
კკალ |
680 |
|
ცხიმი |
37 გრ |
|
გაჯერება |
8 გრ |
|
ნახშირწყლები |
78 გრ |
|
შაქრები |
61 გრ |
|
ბოჭკოვანი |
3 გრ |
|
ცილა |
8 გრ |
|
დაბალი |
მარილი |
0,6 გრ |