მაკარონი არა მხოლოდ ფოლიუმის (ვიტამინი B-9), კალციუმის, მაგნიუმის, რკინისა და თუთიის კარგი წყაროა, ის რეალურად დაგეხმარებათ წონის მართვაში ან დაკლებაში, როგორც ჯანსაღი დიეტის ნაწილი ბავშვებსა და მოზრდილებში.

მეცნიერებმა ლიზა სანდერსმა და ჯოან სლავინმა გააანალიზეს 38 კვლევა თეთრი მაკარონის მიღებასა და სხეულის წონის შედეგებს შორის კავშირის შესახებ, მათ შორის, შეისწავლეს მისი გავლენა მადასთან დაკავშირებულ ჰორმონებზე და გლიკემიურ რეაქციაზე.

მათ აღმოაჩინეს, რომ „მიუხედავად იმისა, რომ პასტა არის „გამსუქებელი“ საკვები, ამჟამინდელი დაკვირვების მტკიცებულებები ვარაუდობენ, რომ მაკარონი ზოგადად არ არის დაკავშირებული სხეულის წონასთან ან სხეულის შემადგენლობასთან და შესაძლოა საპირისპიროდ იყოს დაკავშირებული BMI-სთან ან მუცლის სიმსუქნესთან.

დაბოლოს, კარგი ამბავია: არანაირი კავშირი მაკარონის მიღებასა და ჭარბი წონის შანსს შორის. 

ეს ადასტურებს ჩვენი მეორე საყვარელი კვლევის შედეგებს, იტალიაში 2016 წელს, რომელმაც აჩვენა, რომ ადამიანებს, რომლებიც მიირთმევენ მაკარონს, რეალურად აქვთ სხეულის მასის უფრო მცირე ინდექსი (BMI), ვიდრე მათ, ვინც არ მიირთმევს.

PSA-ს გადახედვა: ეს დატვირთული იტალიური მაკარონის სალათი უკეთესია, ვიდრე ნებისმიერი კრემისებრი ვერსია

კიდევ ერთი შოკისმომგვრელი, სანდერსმა და სლავინმა დაადგინეს, რომ მაკარონი არის “დაბალი გლიკემიური ნახშირწყალი”, განსხვავებით მისი თეთრი ნახშირწყლების ჯგუფისგან – პური, კარტოფილი და ბრინჯი.

მთავარი, რაც გასათვალისწინებელია, არის პორციის ზომა -75 გრ ხმელი მაკარონი, FYI) და როგორ ამზადებთ მას.

სრულყოფილი „ალ დენტეს“ დაუფლება საშუალებას აძლევს გარკვეული რეზისტენტული სახამებელი დარჩეს, რაც მას ყავისფერ ბრინჯს ან წიწიბურას მსგავს გლიკემიურ ინდექსს აძლევს. ისევე როგორც გაგრილებას ან გაცხელებას. 

#drpkhakadze