პომიდვრისა და კიტრის სალათი ძალიან მძიმე კერძია კუჭ-ნაწლავისთვის და საერთოდ, მთელი ორგანიზმისთვის.
ამის მიზეზი კი ის არის, რომ კიტრი და პომიდორი ანტაგონისტური ბოსტნეულია.
პომიდვრისა (მჟავა გარემო) და კიტრის (ტუტე გარემო) შერევით იწყება მარილების წარმოქმნა, რომლებიც პირველ რიგში მავნებელია თირკმელებისთვის.
პომიდორი მდიდარია ასკორბინის მჟავით (C ვიტამინი), რომელსაც, სამწუხაროდ, შლის კიტრის შემადგენლობაში შემავალი ფერმენტი ასკორბინაზა.
ორგანიზმის მიერ კიტრის შეთვისებისთვის კუჭმა უნდა გამოყოს ერთი სახის ფერმენტები, პომიდორის მონელებისთვის კი – მეორე სახის. ყველას ერთად გამოყოფა შეუძლებელია, ამიტომ ერთი ბოსტნეულის მონელება ხდება, მეორესი კი – ვერა. ამგვარად წარმოიქმნება ნაწლავში აირები, რომლებიც დისკომფორტს ქმნის.
მასალის გამოყენების პირობები