მოხარშული თუ შემწვარი: კვერცხის მომზადების რომელი მეთოდი ითვლება ყველაზე მავნედ?
კვერცხი სხვადასხვა მეთოდით შეგიძლიათ მოამზადოთ, დიეტოლოგების აზრით, ზოგიერთ მათგანს შეიძლება ეწოდოს ჯანსაღი, ზოგიერთი მათგანი საზიანოა. მოდით ერთად გავარკვიოთ.
კვერცხი არის ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული საკვები, რომელიც გამოიყენება სხვადასხვა კერძის მოსამზადებლად უმი, მოხარშული, გამომცხვარი ან შემწვარი სახით. მაგრამ, დიეტოლოგების აზრით, კვერცხის მომზადების ყველა მეთოდს არ შეიძლება ვუწოდოთ ჯანსაღი.
კვერცხი ითვლება ღირებულ ნატურალურ პროდუქტად, მათი კვებითი ღირებულება საქონლის ხორცს და რძეს უტოლდება. ისინი შეიცავს ადამიანის ორგანიზმისთვის აუცილებელ ყველა ნივთიერებას ადვილად ასათვისებელი ფორმით. მაგრამ მათი მთავარი სარგებელი მდგომარეობს დაბალკალორიული ცილების მაღალ შემცველობაში. ჩვენს ორგანიზმს არ შეუძლია დამოუკიდებლად მოახდინოს ამინომჟავების შემცველი ცხოველური ცილების სინთეზირება.
ქათმის კვერცხის კვებითი ღირებულება ასევე მდგომარეობს კალციუმის მაღალ შემცველობაში, რაც აუცილებელია ადამიანის ძვლოვანი სისტემის გასაძლიერებლად. კვერცხებში ლეციტინისა და ქოლესტერინის თანაფარდობა ითვლება ოპტიმალურად, რომელსაც შეუძლია ორგანიზმში მეტაბოლური პროცესების სტაბილიზაცია.
არასასურველია კვერცხის მოხმარება ღვიძლის, ნაღვლის ბუშტისა და გასტრიტის გარკვეული დაავადებების დროს.
კვერცხი არის დიეტური პროდუქტი, რომელიც შეიძლება მიირთვათ ყოველდღიურად. ამისგან ზიანი ორგანიზმს არ მიადგება. თუმცა, აქ არის ერთი პატარა გაფრთხილება.
დიდი ბრიტანეთის ჯანდაცვის ეროვნული სამსახურის ექსპერტების აზრით, მეცნიერულ კვლევებზე დაყრდნობით, მოხარშული და შემწვარი კვერცხი ყველაზე სასარგებლო და ადვილად ასათვისებელია ადამიანის ორგანიზმისთვის.
მაგრამ შემწვარი კვერცხი ითვლება ყველაზე მავნედ ორგანიზმისთვის. მათ აქვთ გაზრდილი კალორიული შემცველობა ზეთში მომზადების გამო.
#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია
გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi
მასალის გამოყენების პირობები