იტალიური პური -ჩიაბატა, ნამდვილი იტალიური გემოები

0
321
#post_seo_title

ჩიაბატა – იტალიური პური ხრაშუნა კანით და დიდი ნასვრეტებით

ჩიაბატა ან ჩაპატა — იტალიური თეთრი პური, მზადდება ხორბლის ფქვილისგან და საფუარისგან. იტალიურიდან თარგმნისას ამ სიტყვის პირდაპირი მნიშვნელობაა „ხალიჩის ჩუსტები“. ამ პურის განსაკუთრებულობა მისი ხრაშუნა ქერქი და პურის გულში არათანაბრად გადანაწილებული ფორებია.

ჩიაბატის საკმაო მრავალსახეობა არსებობს. მრავალ სწრაფი კვების ქსელში ჩიაბატა სენდვიჩის დასამზადებლად გამოიყენება.

ოდესმე გიცდიათ პური, რომელსაც ხალიჩის ჩუსტებს უწოდებენ? რა თქმა უნდა ეს უნდა გავაკეთოთ!  სხვათა შორის, ფიტნეს ტრენერებს უყვართ ეს პური.

საოცრად დაბალკალორიულია და საოცრად ბევრი ხვრელია. ეს იმაზე მეტყველებს, რომ ამ ტიპის სათანადოდ მომზადებული ცომეული გაცილებით ნაკლებ ნახშირწყლებს შეიცავს, ვიდრე სხვა. და ყველაფერი ხანგრძლივი დუღილის წყალობით: ცომი დიდხანს დგას და ამ ხნის განმავლობაში სასარგებლო მჟავებს აქვთ დრო, რომ ჩამოყალიბდეს მასში.

როგორც ბევრი სხვა იტალიური კერძი, ეს პურიც შეგიძლიათ სახლში გამოაცხოთ! ყოველგვარი პურის საცხობის ან სპეციალური ცომის ხაშის გარეშე. სწორედ ამიტომ, გირჩევთ ჩიაბატის რეცეპტს ყურადღება მიაქციოთ. ამ რეცეპტით ჰაეროვანი და ხრაშუნა ოქროსფერი ქერქის პურს მიიღებთ.

ინგრედიენტები

ხორბლის ფქვილი 450 გრ

წყალი 400 მლ

საფუარი 2 გ

მარილი 1 ჩ.კ.

მომზადება

გაცერით ფქვილი (400) დიდ, ღრმა თასში, სადაც ცომი უნდა მოზილოთ. დაამატეთ მარილი და მოურიეთ.

იტალიური პური -ჩიაბატა, ნამდვილი იტალიური გემოები | შენი სუფრა

ჩაასხით საფუარი თბილ წყალში (2 გრ საფუარი 400 მლ წყალზე). შემდეგ ნელ-ნელა დაუმატეთ წყალი საფუარით ფქვილში, აურიეთ, რომ თხევადი ცომი მიიღოთ.

იტალიური პური -ჩიაბატა, ნამდვილი იტალიური გემოები | შენი სუფრა

ახლა კი მთავარია: ჭურჭელს გადააფარეთ ქსოვილი და დატოვეთ ცომი ოთახის ტემპერატურაზე მინიმუმ 12 საათის განმავლობაში (მაქსიმუმ 20). ამის წყალობით, ცომი გამოვა ისეთი, როგორიც უნდა იყოს ჩიაბატა.

იტალიური პური -ჩიაბატა, ნამდვილი იტალიური გემოები | შენი სუფრა

დაყარეთ დარჩენილი 50 გრ ფქვილი მაგიდაზე, ფრთხილად მოათავსეთ ცომი მაგიდაზე, ოდნავ მოახვიეთ ნაოჭები და დააფარეთ. გააჩერეთ კიდევ 2-3 საათი.

იტალიური პური -ჩიაბატა, ნამდვილი იტალიური გემოები | შენი სუფრა

გაახურეთ ღუმელი 250 გრადუსზე იმ ტაფასთან ერთად, რომელშიც გამოაცხობთ პურს. გადაიტანეთ ცომი ცხელ ჭურჭელში და შედგით ღუმელში. მოათავსეთ ცხელი წყალი ღუმელში პურის ფორმის ქვეშ.

READ  დარჩენილი ლავაშის გადაგდებას ნუ იჩქარებთ! ასეთი აჩმა განსაკუთრებით ყველის გემოს მოყვარულებს მოეწონებათ!

იტალიური პური -ჩიაბატა, ნამდვილი იტალიური გემოები | შენი სუფრა

გამოაცხვეთ პური 20 წუთის განმავლობაში. შემდეგ გამოიღეთ ცხელი წყლის ფორმა და გამოაცხვეთ კიდევ 15 წუთი.

იტალიური პური -ჩიაბატა, ნამდვილი იტალიური გემოები | შენი სუფრა

ლოდინად ღირს. ძირითადად იმიტომ, რომ თქვენ იცით, რისგან მზადდება. მეორეც, ეს არის უნიკალური შესაძლებლობა, გავსინჯოთ იგი ახალი. მესამე, მას სახლში უკეთესი გემო აქვს. ჩიაბატას წვნიანსა და რაგუსთან ერთად მიირთმევენ, მას ჭამენ ზუსტად ასე ან იყენებენ იტალიის კიდევ ერთი ეროვნული კერძის – ბრუსკეტას საფუძვლად. ასევე, ეს რეცეპტი მათთვის შესაფერისია, ვინც თეთრ პურს აღმერთებს, მაგრამ წონაზე ფიქრი აწუხებს.

#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია

გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით

ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkim

author avatar
SheniSupra.ge
დამოუკიდებელი, აპოლიტიკური და ნეიტრალური მედია — ფაქტებზე დაფუძნებული სანდო ინფორმაცია. შენთვის და შენი საქართველოსთვის. #აქხარისხია #drpkhakadze #sheniambebi

დატოვე პასუხი

გთხოვთ, მიუთითოთ თქვენი კომენტარი!
გთხოვთ, შეიყვანოთ თქვენი სახელი აქ