საუკეთესო რჩევები თევზის მოსამზადებლად
თევზი სახლის პირობებშიც შეგიძლიათ დაამარინადოთ. უმჯობესია გამოიყენოთ 460 მლ მოცულობის ქილები, ანუ ნახევარ ლიტრიანი.
როგორ დავამზადოთ მარინადი თევზისთვის
2 ცალი ქაშაყი; 1 ლიტრი წყალი; 2 სუფრის კოვზი მარილი; 1 სუფრის კოვზი შაქარი; 3-4 დაფნის ფოთოლი; 1 თავი თეთრი ხახვი; შავი პილპილის მარცვლები 16 ცალი; მწვანილი გემოვნებით.
დაიწყეთ თევზის გასუფთავებით და თავების, ფარფლების და კუდის მოცილებით. ეს არის ყველაზე შრომატევადი პროცესი. თევზი დაჭერით საშუალო ნაჭრებად (3-4 სმ.) და მოაყარეთ მარილი.
აადუღეთ წყალი. დაამატეთ მარილი, შაქარი და დანარჩენი ინგრედიენტები. ადუღეთ 3-4 წუთის განმავლობაში. გადმოდგით ცეცხლიდან და გააცივეთ.
სუფთა ქილებში ჩადეთ თითო დაფნის ფოთოლი, პილპილის რამდენიმე მარცვალი, ხახვი, ქაშაყის ნაჭრები და დაასხით გაციებული მარილწყალი.
გააჩერეთ ოთახის ტემპერატურაზე 3 სთ. შემდეგ შედგით მაცივარში 48 სთ.
სურვილისამებრ შეგიძლიათ მოაყაროთ დაჭრილი მწვანილი.
როგორც წესი, თევზის ბულიონი მზადდება თევზის თავისგან, ხერხემლისა და კუდისგან. ასევე უნდა გვახსოვდეს, რომ აუცილებელია ნაღველის ამოღება: მას შეუძლიათ ბულიონს სიმწარე დაუმატოს და ბულიონის კონსისტენციასა და გამჭვირვალობაზე იმოქმედოს.
ასე რომ, თითო კილოგრამ ნარჩენებზე დაგჭირდებათ 1,5-3 ლიტრი წყალი. თუ წყალი არ არის საკმარისი, ბულიონი უფრო კონცენტრირებული იქნება, მაგრამ ამავე დროს უფრო დაბურული ფერის.
იმისათვის, რომ ბულიონი უფრო ცხიმიანი და მდიდარი გემოსი იყოს, დაუმატეთ მას ერთი ნაჭერი კარაქი. რა თქმა უნდა, ჩვენ არ ვსაუბრობთ ცხიმოვანი თევზისგან დამზადებულ ბულიონებზე, როგორიცაა ორაგული.
#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია
გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi
მასალის გამოყენების პირობები