თევზი ერთ-ერთი ყველაზე სასარგებლო პროდუქტია, რომელიც მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, ცილებითა და ვიტამინებით. თუმცა, თევზის მირთმევა გარკვეულ პროდუქტებთან ერთად არასასურველია, რადგან შესაძლოა, ორგანიზმში დისკომფორტი ან გარკვეული ჯანმრთელობის პრობლემები გამოიწვიოს.
თევზის მორთმევა დაუშვებელია რძის პროდუქტებთან
თევზისა და რძის პროდუქტების ერთდროული მიღება ხშირად ასოცირდება კუჭ-ნაწლავის პრობლემებთან. ძველ დროში არსებობდა მოსაზრება, რომ ამ კომბინაციამ შესაძლოა ალერგიული რეაქცია ან კანის პიგმენტაციის დარღვევა გამოიწვიოს. თანამედროვე მედიცინა ამას არ ადასტურებს, თუმცა ბევრი ადამიანი მაინც თავს არიდებს ამ კომბინაციას, რადგან შეიძლება მონელება გაართულოს.
თევზი და ციტრუსები
ფორთოხალი, ლიმონი და სხვა ციტრუსოვანი ხილი მდიდარია მჟავებით, რომლებიც თევზთან ერთად მიღებისას შესაძლოა კუჭის გაღიზიანება გამოიწვიოს. განსაკუთრებით, თუ ადამიანი მგრძნობიარე კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მქონეა, უმჯობესია, ეს კომბინაცია თავიდან აირიდოს.
თევზი და თაფლი
თაფლი და თევზი ერთად შეიძლება ტოქსიკურ კომბინაციად ჩაითვალოს. ეს კომბინაცია ხშირად უკავშირდება საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემებს, როგორიცაა მეტეორიზმი, გულძმარვა ან დისკომფორტი მუცლის არეში.
თევზი და სოიოს სოუსი (ჭარბი რაოდენობით)
მიუხედავად იმისა, რომ აზიური სამზარეულოში თევზი და სოიოს სოუსი ხშირად ერთად გამოიყენება, ჭარბი რაოდენობით სოიოს სოუსმა შესაძლოა ნატრიუმის მაღალი შემცველობის გამო ორგანიზმზე უარყოფითი გავლენა მოახდინოს. ეს განსაკუთრებით მათთვისაა რისკის შემცველი, ვისაც არტერიული წნევის პრობლემები აქვს.
თევზი და ალკოჰოლი
თევზთან ალკოჰოლის, განსაკუთრებით ღვინის ან ლუდის, კომბინაცია ორგანიზმში პურინების დაგროვებას უწყობს ხელს, რაც შესაძლოა ნეგატიურად აისახოს სახსრების ჯანმრთელობაზე. ეს განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია მათთვის, ვისაც აქვს მიდრეკილება პოდაგრის ან სახსრების ანთებითი დაავადებებისკენ.
თევზი და ბროწეული, ან ბროწეულის წვენი
ბროწეული შეიცავს ტანინებს, რომლებიც თევზში არსებულ ცილებთან ერთად შეიძლება ცუდად შეიწოვოს ორგანიზმმა. შედეგად, შესაძლებელია საჭმლის მონელების პროცესის დარღვევა და მძიმე შეგრძნება კუჭში.
თევზი სასარგებლო და დაბალანსებული კვების ნაწილია, თუმცა მისი სწორად შეხამება მნიშვნელოვანია. თავიდან უნდა ავირიდოთ მისი მირთმევა რძის პროდუქტებთან, თაფლთან, ციტრუსებთან, ჭარბი სოიოს სოუსთან, ალკოჰოლთან და ბროწეულის წვენთან, რათა ავირიდოთ არასასურველი გვერდითი ეფექტები.
თუ გსურთ, რომ თევზი მაქსიმალურად სასარგებლო და უსაფრთხო იყოს ორგანიზმისთვის, საუკეთესო ვარიანტია მისი მოხმარება ბოსტნეულთან, მწვანილთან და მსუბუქ ნახშირწყლებთან, რომლებიც მონელების პროცესს უწყობენ ხელს.
#drpkhakadze #გიორგიფხაკაძე #pitskhelauri #აქხარისხია
შენი კალკულატორი, გამოიყენეთ ეს კალკულატორი თქვენი სხეულის მასის ინდექსის (BMI) შესამოწმებლად
კალკულატორი – მიუთითე სქესი და სიმაღლე და გაიგე შენი იდეალური წონა
გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi