კვირა, აპრილი 20, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარისხვა-ამბებიდამჟავებული ბოსტნეული რა ვიტამინებს ინახავს და რამდენი ხანია რეკომენდებული მისი შენახვა

დამჟავებული ბოსტნეული რა ვიტამინებს ინახავს და რამდენი ხანია რეკომენდებული მისი შენახვა

დამჟავებული ბოსტნეული (მაგალითად, კომბოსტო, კიტრი, სტაფილო, ჭარხალი და სხვ.) ინარჩუნებს მნიშვნელოვან რაოდენობას ვიტამინებისა და მინერალების, თუმცა მათი შემცველობა დროის განმავლობაში იცვლება.

დამჟავებული ბოსტნეული რომელ ვიტამინებს ინახავს?

1. ვიტამინი C – ერთ-ერთი მთავარი ანტიოქსიდანტი, რომელიც ნაწილობრივ ნარჩუნდება, თუმცა დროთა განმავლობაში შეიძლება შემცირდეს.

2. ვიტამინი K – განსაკუთრებით იმ ბოსტნეულში, რომელიც ბუნებრივად მდიდარია ამ ვიტამინით (მაგალითად, კომბოსტო).

3. B ჯგუფის ვიტამინები – დამჟავების პროცესში ბაქტერიები ნაწილობრივ სინთეზირებენ B12-ს და სხვა B ვიტამინებს.

4. პრობიოტიკები – მიუხედავად იმისა, რომ ეს არ არის ვიტამინი, ლაქტობაქტერიების შემცველობა ხელს უწყობს ნაწლავების ჯანმრთელობას.

5. მინერალები – კალციუმი, მაგნიუმი, რკინა და კალიუმი უმეტესად უცვლელად ნარჩუნდება.

რამდენი ხნით შეიძლება შენახვა?

მაცივარში: 4-6 თვემდე, თუ კარგად არის დაცული ჰერმეტულ კონტეინერში.

ოთახის ტემპერატურაზე (უჰერმეტულ მდგომარეობაში): რამდენიმე კვირა, თუმცა შეიძლება ფერმენტაციის პროცესი სწრაფად გაგრძელდეს და გემო შეიცვალოს.

კონსერვირებული ან პასტერიზებული ვარიანტი: 1-2 წელი (თუ სწორად არის შენახული გრილ და ბნელ ადგილას).

როდის არ უნდა მიირთვათ?

თუ ბოსტნეულს აქვს უჩვეულო სუნი, ლორწოვანი ტექსტურა ან ობიანი ფენა, მისი მიღება არ არის უსაფრთხო.

author avatar
SheniSupra.ge
#drpkhakadze
READ  შეიხედეთ მედია მაგნატის, ოპრა უინფრის საოცარ სახლში - ციკლიდან ცნობილი ადამიანების სახლები
მსგავსი სიახლეები

[fetch_posts]

- Advertisment -spot_img

ბოლო სიახლეები