გენმოდიფიცირებული ორგანიზმი ცოცხალი ორგანიზმია, რომლის გენომი ხელოვნურად არის შეცვლილი,
ანუ მოდიფიცირებული გენური ინჟინერიის მეთოდების გამოყენებით. უფრო გასაგებად რომ ვთქვათ, ერთი კონკრეტული ორგანიზმის გენები მეორე ორგანიზმის დნმ-ში შეჰყავთ, რათა ამ უკანასკნელს მისცენ სასურველი თვისებები და მახასიათებლები.
სოფლის მეურნეობის მაგალითს თუ ავიღებთ, გმო კულტურების გავრცელებული მაგალითია გენმოდიფიცირებული სოიო, სიმინდი, კარტოფილი, ბამბა და ა.შ.
გენმოდიფიცირებული ორგანიზმების გამოყენების მთელი იდეა მდგომარეობდა იმაში, რომ შექმნილიყო მავნებლებისა და დაავადებების მიმართ უფრო მდგარი პროდუქტი, რომელიც მდიდარი იქნებოდა საკვები ნივთიერებებით, ხოლო მისი მოყვანა იაფი დაჯდებოდა.
ამ უპირატესობებთან ერთად არსებობს რამდენიმე რისკფაქტორი, რის გამოც ადამიანთა ნაწილი მიიჩნევს, რომ გენმოდიფიცირებული საკვები მავნებელია ჩვენი ჯანმრთელობისთვის.
ე.წ. არასაჭირო გენების მოშორება და ხარისხიანი გენების შეყვანა ცვლის ორგანიზმის თვისებებს.
ახალი გენების შემწეობით მცენარე იზრდება მისთვის აქამდე არასასურველ კლიმატურ პირობებში, მომთხოვნი არ არიან ნიადაგის, სინათლის ან სინოტივის მიმართ. უძლებს სარეველებთან კონკურენციას, მავნებლების მიმართ აქვს იმუნიტეტი და მაღალი მოსავლიანობით გამოირჩევა.
ფერმერებს შეუძლიათ აწარმოონ იგივე რაოდენობის საკვები ნაკლები მიწის, წყლისა და პესტიციდების გამოყენებით, ვიდრე ჩვეულებრივი კულტურების შემთხვევაში.
იმის გამო, რომ გენმოდიფიცირებული საკვები შეიცავს სხვა ორგანიზმების დნმ-ს, შესაძლებელია, რომ ახალმა დნმ-მა გამოიწვიოს ალერგია იმ ადამიანებში, რომლებიც ჩვეულებრივ არ იქნებიან ალერგიული საკვების მიმართ.
როდესაც მეცნიერებს ახალ დნმ შეჰყავთ მცენარეულ უჯრედებში, ისინი ხშირად ამატებენ გენს, რომელიც მოდიფიცირებულ უჯრედებს ანტიბიოტიკების მიმართ მდგრადს ხდის. შემდეგ მათ შეუძლიათ გამოიყენონ ანტიბიოტიკი მცენარის ნებისმიერი უჯრედის მოსაკლავად, რომელმაც წარმატებით ვერ მიიღო ახალი დნმ.ზოგიერთი ექსპერტი წუხს, რომ ეს გენები შეიძლება შეიწოვოს მავნე ბაქტერიებმა, რომლებიც გვხვდება ნაწლავებში და შემდეგ კანალიზაციაში, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს სერიოზული დაავადებები, როგორიცაა სტაფილოკოკური ინფექციები.
მიუხედავად იმისა, რომ გენმოდიფიცირებული საკვები იძლევა სხვადასხვა უპირატესობას, ჯანსაღი, ბუნებრივი პროდუქტი უკონკურენტოა, იქნება ეს მცენარეული საკვები, თუ სხვა ნებისმიერი ეკოლოგიურად სუფთა პროდუქტი ფერმიდან.
მასალის გამოყენების პირობები