ახალი წლის დღესასწაული განსაკუთრებული მოვლენაა ყველა ქვეყანაში და მათ შორის საქართველოშიც. ამ დღესასწაულზე ხდება ძველი წლის გაცილება და ახალ წელთან შეგებება.
ახალი წლის სუფრა კი ის უმნიშვნელოვანესი ტრადიციაა, რომელიც ამ დღესასწაულს განსაკუთრებულ ხიბლს სძენს. თუმცა, საკვების გარდა ეს დაკავშირებულია ტრადიციებთან და რიტუალებთან.
ამ სტატიაში გაგაცნობთ სხვადასხვა ქვეყნის საახალწლო სუფრის ტრადიციებს, თუმცა განსაკუთრებულ ყურადღებას გავამახვილებთ ქართულ საახალწლო სუფრაზე, მის უნიკალურ თავისებურებებსა და მდიდარ ტრადიციებზე.
დღესდღეობით საახალწლო სუფრის ტრადიციები მნიშვნელოვან ცვლილებებს განიცდის. გლობალიზაციის გავლენით, სხვადასხვა კულტურის ტრადიციები ერთმანეთს ერწყმის და ახალ, საინტერესო ფორმებს იძენს.
ერთ-ერთი მთავარი ტენდენციაა ტრადიციული კერძების გადააზრება თანამედროვე გემოვნების გათვალისწინებით. მაგალითად, ევროპულ ქვეყნებში სულ უფრო პოპულარული ხდება აზიური კერძები, ხოლო აზიურ ქვეყნებში – დასავლური კერძები.
შესაძლოა ახალი წლის სუფრაზე იხილოთ ისეთი კერძები, როგორიცაა მაგალითად უზბეკური ფლავი, კარბონარა და სხვა არა საახალწლო საჭმელი.
ასევე, მნიშვნელოვნად იზრდება მოთხოვნა ჯანსაღ და ვეგეტარიანულ ალტერნატივებზე. თანამედროვე საზოგადოებაში, სადაც სულ უფრო მეტი ადამიანი ირჩევს ცხოვრების ჯანსაღ წესს, ტრადიციული, ხშირად მძიმე საახალწლო კერძები იცვლება უფრო მსუბუქი, ნაკლებკალორიული ვარიანტებით.
კიდევ ერთი საინტერესო ტენდენციაა “ფიუჟენ” სამზარეულოს გავლენა – ტრადიციული კერძების გადააზრება სხვადასხვა კულინარიული ტრადიციების შერწყმით. მაგალითად, იაპონური სუში ევროპული ინგრედიენტებით, ან ჩინური პელმენი არატრადიციული შიგთავსით.
გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi
მასალის გამოყენების პირობები