ცილებს უდიდესი როლი აქვს ორგანიზმისთვის. ისინი ხელს უწყობენ ჩვენი სხეულის ქსოვილების აღდგენასა და აშენებას,
აბალანსებენ მეტაბოლურ რეაქციებს, ზრუნავენ იმუნურ სისტემაზე. ცილა ასევე მნიშვნელოვანი ნაწილია იმ პროცესებისა, რის შემდეგაც საბოლოოდ ვიღებთ ჩვენთვის აუცილებელ ენერგიას. ის ასევე ხელს უწყობს ანტისხეულების გამომუშავებას, რომლებიც ებრძვიან ინფექციებს, ეხმარებიან უჯრედების ჯანმრთელობასა და ახალი უჯრედების წარმოქმნას.
ერთობლივად, ყველა ზემო ჩამოთვლილი ფუნქცია ცილებს ერთ-ერთ ყველაზე მნიშვნელოვან საკვებ ნივთიერებად აქცევს. საერთოდაც, “Protein” სახელი მომდინარეობს ბერძნული სიტყვიდან “Proteos”, რაც ნიშნავს ძირითადს, პირველხარისხოვანს და რეალურად ცილა პირველხარისხოვანია ჩვენი ორგანიზმისათვის.
ბლოგში მიმოვიხილოთ ცილით მდიდარი საკვები, რომლებიც შეგიძლიათ დაამატოთ თქვენს რაციონში
ბრიუსელის კომბოსტო
მართალია ხშირად ამ ბოსტნეულის მიმართ ადამიანები არ არიან სიმპათიებით განწყობილი, მაგრამ, როგორც წესი, პრობლემა არასწორად მომზადებაშია.
სწორად მომზადებული ბრიუსელის კომბოსტო ძალიან გემრიელია, სიმწარე არ დაკრავს და ნაზი ტექსტურით გამოირჩევა.
ლობიო
ლობიოს სასარგებლო თისებები ფაქტობრივად ამოუწურავია. ლობიოს ცხიმის დაბალი შემცველებობა აქვს, მდიდარია პროტეინებითა და რთული ნახშირწყლებით. მისი კვებილი ღირებულება საკმაოდ დიდია, რაც თავისთავად გულისხმობს ცილებს.
ისპანახი
ისპანახი არის ფოთლოვანი მწვანე ბოსტნეული, რომელიც მდიდარია ვიტამინებით A, C, K. ის არის რკინის, კალციუმის, კალიუმის კარგი წყარო.
ბროკოლი
ბროკოლი შეიცავს ბევრ საკვებ ნივთიერებას, მათ შორისა ბოჭკო, C ვიტამინი, K ვიტამინი, რკინა და კალიუმი. ბევრ სხვა ბოსტნეულთან შედარებით, ის ასევე ძალიან მდიდარია ცილებით.
ავოკადო
ავოკადო შეიცავს საკვები ნივთიერებების ფართო სპექტრს და ჯანმრთელობის სხვადასხვა სარგებელი აქვს. ეს მოიცავს საჭმლის მონელების გაუმჯობესებას, დეპრესიის რისკის შემცირებას, გულის ჯანმრთელობის მხარდაჭერას, კიბოსგან დაცვას და სხვა.
როგორც უკვე მიმოვიხილეთ, ცილები აუცილებელია ჩვენი ორგანიზმისათვის. ზემო ჩამოთვლილი პროდუქტი კი გარდა იმისა, რომ დიდი რაოდენობით გვაძლევენ ცილებს, ასევე უამრავი სიკეთით ხასიათდებიან.
მასალის გამოყენების პირობები