სურსათი და მისი შენახვის წესები
სურსათი და მისი სათანადო შენახვა აუცილებელია სასურსათო პროდუქტების ხარისხისა და უვნებლობის უზრუნველსაყოფად მოხმარებამდე. არსებობს მრავალი ხარისხის დეგრადაციის მექანიზმი, რომელიც გავლენას ახდენს სხვადასხვა პროდუქტის შენახვის ვადაზე. სურსათი და მისი არასათნადო შენახვა გამოიწვევს ხარისხის მახასიათებლების დაკარგვას, მათ შორის არომატის, ტექსტურის, ფერის და სხვა სენსორული თვისებების. გარდა ამისა, გაუარესების პროცესები გავლენას ახდენს სურსათის უვნებლობასა და ნუტრიციულ მახასიათებლებზე. კონსერვაციის მეთოდები უნდა შეირჩეს პროდუქციის თვისებებიდან გამომდინარე და მათი გამოყენება რაც შეიძლება ადრე უნდა მოხდეს სურსათის წარმოების ხაზში. სურსათის სათანადო კონსერვირების კიდევ ერთი მიზანია სურსათის დაკარგვის შემცირება, რადგან ნათქვამია, რომ ხელმისაწვდომი სურსათის 30% იკარგება ან ნარჩენის სახით რჩება.
სხვადასხვა სახის პროდუქტების შენახვა შესაძლებელია მაცივარში. მაგალითად, რძის პროდუქტები, ყველი შეიძლება შევინახოთ მაცივარში 1 თვე, ახალი ნაღები 1 კვირა, არაჟანი 2-3 კვირა და იოგურტი 1-2 კვირა. პურის მაცივარში შენახვის ვადა 2-3 კვირაა. ხორცის ახალი ნაჭრების შენახვა შესაძლებელია მაცივარში 5 დღემდე, გატარებული ხორცის შენახვის ვადა უფრო მოკლეა, 1-2 დღე, წარმოების პროცესისა და პროდუქტის გაზრდილი ზედაპირის ფართობის გამო. შემწვარი ხორცი, როგორიცაა ბეკონი, როგორც წესი, ფუჭდება ჰაერზე ზემოქმედების დროს, შენახვის ვადა 1 კვირაა. ლორი ასევე შეიძლება მაცივარში შევინახოთ 1 კვირის განმავლობაში. ახალ ფრინველის შენახვის ვადა 1-2 დღეა გაცივებულ პირობებში, ასევე ახალი თევზის შენახვა შესაძლებელია გაცივებულ პირობებში 1-2 დღის განმავლობაში.
https://www.bbc.co.uk/food/recipes
გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi
მასალის გამოყენების პირობები