გაიგეთ რომელი კვერცხი უფრო სასარგებლოა ყავისფერი თუ თეთრი? რას გვირჩევენ ფერმერები
კვერცხი სასურსათო მაღაზიებში მრავალფეროვანი არჩევანითაა წარმოდგენილი. ფერმერი ინგრიდ აბრაჰამი, რომელიც 30 წელზე მეტია ქათმებს ზრდის, ამბობს, რომ „კვერცხის ნაჭუჭის ფერი განისაზღვრება ქათმის ჯიშის მიხედვით, რომელიც მას დებს“. მაგალითად, კვერცხის წარმოებისთვის ქათმების ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი ჯიშია “ლეგჰორნი”. მას აფასებენ დიდი რაოდენობით თეთრი კვერცხების წარმოების უნარის გამო. ასევე არის ნარინჯისფერი “როდ აილენდის” ქათმები. ეს არის კიდევ ერთი პოპულარული და ნაყოფიერი ჯიში, რომელიც დებს მსხვილ ყავისფერ კვერცხებს, ხოლო ისეთი ჯიშები, როგორიცაა “არაუკანა”, დებს ღია ცისფერ და მწვანე კვერცხებს, “მარანა” კვერცხებს დებს მუქი ყავისფერი ან ყავისფერი ნაჭუჭით.
სხვადასხვა ფერის კვერცხს განსხვავებული გემო აქვს? ექსპერტების აზრით, ნაჭუჭის ფერი არ მოქმედებს კვერცხების გემოზე. კვერცხის კვებითი ღირებულება და გემო უფრო მეტად დამოკიდებულია ქათმების საცხოვრებელ პირობებზე, როგორიცაა კვება და სუფთა ჰაერზე წვდომა. კვლევის თანახმად, ქათმები, რომლებიც თავისუფლად იკვებებიან გარეთ, უფრო ჯანსაღ კვერცხებს დებენ.
გაიგეთ მეტი ჩვენს ტელეგრამ არხზე შემოგვიერთდით ტელეგრამზე: https://t.me/SheniEkimi
მასალის გამოყენების პირობები