პომიდორი
ზოგადად, რაც უფრო სქელი კანი აქვს პომიდორს, მასში მით უფრო მეტია ნიტრატები. თუკი გაჭრილ პომიდორს თეთრი ზოლები დაჰყვება – ესეც ნიტრატების სიჭარბეზე მიუთითებს. როცა ნიტრატების შემცველობა ნორმის ფარგლებშია, მაშინ პომიდორი მთლიანად – შიგნითაც და გარეთაც ხასხასა წითელი ფერისაა და ნაყოფიც შედარებით რბილია.
ნუ იფიქრებთ, რომ თუ პომიდორს ყუნწები აქვს, ეს ხარისხის გარანტიაა. პომიდვრის რბილი ყუნწები იმის ნიშანია, რომ ბოსტნეული ახალი დაკრეფილია და ხშირად ეს მომხმარებლის მიზიდვისთვის მშვენიერი საშუალებაა. თუმცა ხშირად ყუნწებზე ასხმულ პომიდორს დაუმწიფებელს კრეფენ, ასეთი ნაყოფში კი სასარგებლო ნივთიერებების შემცველობა მინიმუმამდეა შემცირებული.
როცა ყუნწი გამომშრალია, ესე იგი, ნაყოფი კარგა ხნის წინ არის მოწყვეტილი და შეიძლება, რბილობი უგემური აღმოჩნდეს;
მოკლედ, პომიდვრის ყუნწები დაკრეფის დროზე მიუთითებს, აი, სიჯანსაღე კი, ყველა შემთხვევაში, ხელით უნდა გასინჯოთ – ნიტრატებიანი პომიდორი ზედმეტად მკვრივია და ხელის დაჭერისას ნაყოფზე ჩაღრმავება არ რჩება.
კიტრი
თუკი კიტრის კანი ხასხასა მწვანე ფერისაა, თხელია და მქრქალი ფაქტურა აქვს, ესე იგი, მისი ყიდვა შეიძლება.
შეძენის წინ შეამოწმეთ – კიტრი ყუნწთან არ უნდა იყოს რბილი. თუკი რბილია, ესე იგი, ის დიდი ხნის მოწყვეტილია და მასში აღარც ვიტამინებია და აღარც სასიამოვნო გემო და არომატი აქვს შერჩენილი.
#drpkhakadze #gochadze #shenisupra
მასალის გამოყენების პირობები