როგორც წესი, ღორის ხორცს წვავენ ან თუშავენ. მოხარშულს დიდად არ წყალობენ, მაგრამ მისი გაუმჯობესება არაჩვეულებრივი მისაყოლებელი მარინადის მომზადებით შეიძლება! რთული არაა, უბრალოდ საჭიროა მოცდა, რათა ხორცი სუნელებით ბოლომდე გაჯერდეს. თუ ქინძი არ გიყვართ, შეგიძლიათ ოხრახუშით, კამათი, პიტნათი, რეჰანით ან სხვა მწვანილით ჩაანაცლოთ.
ინგრედიენტები
ღორის ხორცი 500გ
შავი წიწაკის მარცვალი 3ც
მიხაკი 4ც
დაფნის ფოთოლო 2ც
ხახვი 3ც
ქინძი 1 კონა
წითელი წიწაკა 1ც
წყალი 50 მლ
ლიმნის წვენი 90მლ
ბალზამირებული ძმარი 2 ს.კ.
შაქარი 3 ს.კ.
მარილი 1.5 ჩ.კ.
ზეითუნის ზეთი 4 ს.კ.
შავი პილპილი 0.5 ჩ.კ.
მაიორანი 0.5 ჩ.კ.
ოხრახუში 1 ჩ.კ.
ცხარე წიწაკის ფანტელები 0.25 ჩ.კ.
მომზადება
ხორცის მთლიანი ნაწილი მდუღარე წყალში ჩაუშვით, დაამატეთ წიწაკის მარცვლები, დაფნის ფოთოლი და ხახვი. მოათავსეთ მიხაკი და ხარშეთ საშუალო ცეცხლზე. ნახევარი საათის შემდეგ მოაყარეთ მარილი და კიდევ 10 წთ ხარშეთ. თუ ხორცი მოწითალოა, ესეიგი მზად არაა და ხარშვა განაგრძეთ.
აურიეთ 50 მლ წყალი, ზეთი, ლიმნის წვენი და ბალზამირებული ძმარი. დაამატეთ სუნელები, მარილი და შაქარი.
დაჭერით ხახვი ტოლ წვრილ წრეებად ან ნახევარწრეებად.
ამოიღეთ ხორცი წყლიდან, დაჭერით საშუალო ნაჭრებად – მსუქანი ნაჭრები არ შეიწოვს, წვრილები კი მარინადში დაიშლება.
მარინადის მოსამზადებელ ჭურჭელში მონაცვლეობით მოათავსეთ ხორცის და ხახვის ფენები. დაასხით მარინადი, დაახურეთ თავსახური, შედგით მაცივარში მინიმუმ 4 საათით, სჯობს მთელი ღამით. ბოლოს წითელი წიწაკა დააჭერით და დაჭერით.
თეფშზე ლამაზად გაანაწილეთ და მწვანილით მორთეთ.