კეფირი კავკასიური სამზარეულოს გამოგონებაა. დროთა განმავლობაში ეს სასწაულმოქმედი პროდუქტი მეზობელ ერებს გადაეცათ და მსოფლიო მოიცვა. მოგიყვებით მის სასარგებლო თვისებებზე და გაგიზიარებთ საიდუმლოს როგორ მოამზადოთ კეიფირ სახლის პირობებში სულ რამდენიმე საათის მანძილზე.
ევროპისა და ამერიკის მაღაზიებში კეფირის პოვნა საკმაოდ რთულია, ის კანადასა და იაპონიაში უფრო გავრცელებულია. ამიტომაც არ იქნება ზედმეტი თუ დამზადებას დამოუკიდებლად ისწავლით.
ინგრედიენტები
900 მლ სახლის რძე
90–100 მლ საფუარი კეფირის სოკოზე
მომზადება
აადუღეთ რძე, გადმოიღეთ ცეცხლიდან და ოთახის ტემპერატურაზე გააცივეთ.
ჩაასხით გაციებული რძე ქვაბში, იქვე დაამატეთ საფუარი და საგულდაგულოდ აურიეთ.
დადგით ქვაბი ცეცხლზე და 37-38 გრადუსამდე გაათბეთ. მაშინვე გადმოდგით, როგორც კი რძე ოდნავ თბილი გახდება.
აიღეთ ცარიელი ქილა 1.5 ლიტრი მოცულობით. გამორეცხეთ მდუღარე წყლით, რათა მიკრობები გაქრნენ და მასში ჩასხმული სითხეც გათბეს.
გადმოასხით ქვაბიდან ქილაში გამთბარი რძემ დაახურეთ თავზე და დადგით თბილ ადგილას 7-8 საათით.
ქილაში მზა კეფირი დაგხვდებათ.
სასმლის საიდუმლო: კეფირის საფუარი ბევრ სასარგებლო მიკროორგანიზმს შეიცავს. ბიოლოგი ილია მეშნიკოვი ორგანიზმში დაბერების პროცესების შესწავლისას, კეფირს აქებდა. მეცნიერმა აღმოაჩინა, რომ კეფირი ბევრ მავნე ბაქტერიას ანადგურებს.
კეფირი მშვენივრად ანაყრებს და აქრობს წყურვილს, კლავს კუჭის ინფექციებს და ამშვიდებს. დიდი რაოდენობით კალციუმი, ფოსფორი, ცილა და ვიტამინი B-ს ჯგუფი გაძ₾ევთ საშუალებას სხვა პროდუქტებზე უარი თქვათ. კეფირი რძეზე სასარგებლოა, კავკასიაში მას “სიცოცხლის სასმელს” უწოდებენ.